Mercard

Nederlandse bedrijvengids online artikelen vinden

Wat weet jij over vogels?

Als mij vroeger werd gevraagd welk dier ik zou willen zijn, dan riep ik steevast: ‘Een vogel!’ Wat voor vogel dat dan was, maakte mij niet zo gek veel uit. Het leek me heerlijk om te kunnen vliegen: de vrijheid, de mogelijkheid om plaatsen gemakkelijk te kunnen bereiken en de wereld vanuit een ander perspectief te zien. Nu ik erover nadenk, lijkt het me nog steeds geweldig!

Vogels: ter land, ter zee en in de lucht

Vogels, waarvan er over de wereld ontzettend veel voorkomen, behoren tot de meest succesvolle dieren ter wereld. Ze leven niet alleen op het land, maar ook in de lucht en in het water. Net als zoogdieren, komen vogels voort uit reptielen van miljoenen jaren geleden.

Wat is een vogel nu precies? Vogels zijn gewervelde dieren. Er zijn wel meer dan 10.000 levende soorten! Ze zijn makkelijk te herkennen omdat het de enige dieren zijn die vleugels hebben. Vogels leven in verschillende leefgebieden, waardoor er zo veel verschillende vogelsoorten zijn. Zo zijn er vogels die heel goed kunnen vliegen, maar er bestaan ook soorten die helemaal niet kunnen vliegen! Denk maar eens aan een pinguïn of struisvogel. Heb je die ooit zien vliegen?

De geschiedenis van de vogel

Tegenwoordig denkt men dat vogels de overlevende groep van de dinosauriërs zijn. Voor elk dier wordt er gekeken waar de plaats in de stamboom van het leven is, maar voor de vogel is dit erg lastig te bepalen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de lichaamsbouw van een vogel nergens op lijkt in het huidige dierenrijk. Vogels hebben geen haren, maar veren, ze hebben een snavel, lopen op twee poten en kunnen vliegen. Daarnaast hebben ze holle botten, ze ademen via luchtzakken, leggen harde eieren en zijn ook nog eens warmbloedig. Behalve bij uitgestorven dieren, worden deze eigenschappen bij geen andere diersoorten herkend. De unieke eigenschappen van de vogel kwamen vroeger wel veel vaker voor.

Het uiterlijk van de vogel

De veren van een vogel zorgen ervoor dat het lichaam wordt gestroomlijnd en dat hij warm blijft. De veren zijn wind- en soms zelfs ook waterbestendig. De veren bij de vleugels en de staart zijn vaak het sterkst. Ook wel logisch: daarmee kunnen de dieren zich voortbewegen. De zachtere contourveren bedekken het lichaam en de donsveren zorgen voor extra warmte. Sommige vogels hebben zeer mooi uitziende veren. Deze dienen dan vaak als aantrekkingskracht voor een vogelpartner.

De snavel bestaat uit hoornachtig materiaal en moet eigenlijk de tanden en kaken vervangen. Als een vogel tanden had, zag dat er niet alleen heel gek uit, maar hij zou ook niet kunnen vliegen omdat tanden veel zwaarder zijn. Sommige snavels hebben nog wel kleine kartels die je zou kunnen vergelijken met tanden. Een vogel gebruikt zijn snavel om eten te pakken, maar ook om zichzelf te verdedigen door met de snavel in de ogen van de ander te prikken. Vogels die bijten hebben vaak een korte snavel, zoals een papegaai. De snavel wordt nauwelijks gebruikt bij het maken van geluid, behalve bij de ooievaar, die geluid maakt door met zijn snavel te klapperen.

De vogel in het animalia (dierenrijk)

Animalia is de wetenschappelijke naam voor het dierenrijk. Elk dier heeft zo zijn kenmerken en kan worden ingedeeld in een bepaalde groep. De verschillende groepen in het animalia zijn:

  • holtedieren
  • wormen
  • weekdieren
  • geleedpotigen
  • stekelhuidigen
  • gewervelden
  • sponzen
  • eencellige organismen
  • Dieren wiki

Als je goed hebt gelezen, kun je al raden tot welke groep de vogel behoort. De vogel is tweezijdig symmetrisch, het skelet is een pantser en de poten zijn geleed. Inderdaad: de vogel valt, net als de zoogdieren, onder de gewervelden!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn