Mercard

Nederlandse bedrijvengids online artikelen vinden

Waarom een samenlevingscontract in Vriezenveen aangaan?

Wanneer je gaat samenwonen denk je er misschien over om een samenlevingscontract aan te gaan. Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin voornamelijk de vermogensrechtelijke verhoudingen tussen twee personen staan die samenwonen. Het is niet wettelijk verplicht om een samenlevingscontract aan te gaan wanneer je gaat samenwonen. Soms is het wel een eis om een samenlevingscontract in Vriezenveen aan te gaan, wanneer je samen een hypotheek afsluit. Een samenlevingscontract in Vriezenveen kun je aangaan om uiteenlopende redenen:

  • je kunt het contract opstellen om afspraken te maken met betrekking tot het samenwonen
  • voor het verdelen van de kosten in het huishouden
  • om vast te stellen welke meubels van wie zijn
  • afspraken voor na het samenwonen (bij scheiding of overlijden)
  • voor het delen in elkaars pensioen
  • om fiscaal partner te worden

In de laatste drie gevallen is het nodig dat je een notarieel samenlevingscontract afsluit. Een samenlevingscontract is niet wettelijk verplicht en kun je dus ook samen opschrijven, zonder notaris. Het nadeel is dat het samenlevingscontract in dat geval een veel beperktere gelding heeft, dan wanneer je dit notarieel vastlegt.

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract Vriezenveen?

De voordelen van een samenlevingscontract in Vriezenveen, bestaan voornamelijk uit zekerheid. Stel je gaat samenwonen in de koopwoning van je partner, maar jij betaald een verbouwing voor die woning. Wanneer je uit elkaar gaat, heb je geen enkel recht op de woning want de woning staat op naam van je partner. Wanneer je een notarieel samenlevingscontract in Vriezenveen afsluit, kun je hier regels voor afspreken. Uit elkaar gaan, kan gepaard gaan met ruzie. Wanneer je niets hebt vastgelegd kan dit tot veel onenigheid leiden. Wanneer je een notarieel samenlevingscontract afsluit kun je hier ook een verblijvingsbeding in opnemen. Hierin spreek je af dat je spullen die van jullie samen zijn, in geval van overlijden, automatisch van de ander worden. Dit hoeft dan niet vergoed te worden aan de erfgenamen. Als je deze afspraak niet zal hebben, zullen de erfgenamen recht hebben op de helft van het bezit van de overledene. Wil je dat alle spullen van de langstlevende partner worden? Dan zal er aanvullend een testament moeten worden gemaakt waar dit in staat. Als een van de partners in de schulden komt en je hebt samen een samenlevingscontract, kunnen de schuldeisers niet aan de spullen van de andere partner komen. Dit moet dan helder in het contract zijn aangegeven. Een notarieel samenlevingscontract in Vriezenveen geeft dus heldere afspraken voor beide partners, maar werkt daarnaast ook tegenover derden.

Wat moet je regelen voor een samenlevingscontract in Vriezenveen?

Wanneer je een samenlevingscontract in Vriezenveen wilt aangaan, moet je een notaris vinden die je daarbij kan helpen. Niet elke notaris heeft hetzelfde tarief, dus het is goed om dit te vergelijken. Wanneer je voor het eerst gaat samenwonen en je gaat een samenlevingscontract aan dan wordt je fiscaal partner van elkaar voor de belastingdienst. Dit houdt in dat je samen aangifte inkomstenbelasting moet gaan doen. Ontvang je een toeslag? Bijvoorbeeld zorgtoeslag, dan wordt je ook toeslagpartner van elkaar. Dit houdt in dat jullie beide inkomens meegerekend worden voor de toeslag. Wanneer dit gezamenlijke inkomen te hoog is, moet je je zorgtoeslag stopzetten. Let op dat de toeslagen vooruit betaald worden. Wanneer je in januari gaat samenwonen en je zet je zorgtoeslag pas in januari stop, dan is eind december de zorgtoeslag al uitbetaald. Deze moet je dan weer terug betalen. Heb jij nog vragen of wil jij dit ook regelen? Kijk op notariskantoorhof.nl!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn