Mercard

Nederlandse bedrijvengids online artikelen vinden

Is een koolhydraatarm dieet voor jou de oplossing?

Als je wat gewicht wilt verliezen, dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Een van de opties die je hebt, is het volgen van een koolhydraatarm dieet. Zoals de naam al aangeeft, wordt hierbij vooral de inname van koolhydraten sterk beperkt en dat leidt er toe dat je lichaam andere energiebronnen zal moeten zoeken. Het koolhydraatarm dieet zal uiteindelijk leiden tot het verbranden van het nodige buikvet en we weten allemaal dat vet rond de buik een risicofactor is. Niet alleen op het krijgen van bekende ziektes als diabetes, maar uit nieuw onderzoek blijken mensen met veel buikvet ook meer risico’s te lopen als ze met corona besmet raken. Reden genoeg dus om hier wat aan te doen!

Is een koolhydraatarm dieet voor jou de oplossing?

Wat is de gedachte achter het koolhydraatarm dieet?

Zoals iedereen wel zal weten, zijn er heel veel verschillende diëten en misschien heb jij er al wel meerdere van geprobeerd. Vaak zul je zeker even resultaat halen, maar het is lastig om het voor langere tijd vol te houden en je komt dan ook vaak al snel weer wat aan. Met een koolhydraatarm dieet heb je hier geen last van. Hoe kan dit nu? Dat heeft te maken met de werking van koolhydraten. Deze worden in je lichaam namelijk omgezet in glucose. Om dit te kunnen verwerken maakt je lichaam insuline aan om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Maar na een tijdje zal de bloedsuikerspiegel zakken, wat veel mensen kennen als de suikerdip, waardoor je weer trek zal krijgen. Dat maakt andere diëten zo lastig om vol te houden, want je mag op dat moment dan niets eten en je moet dus een tijd met een hongergevoel rondlopen. Bij een koolhydraatarm dieet heb je hier geen last van. Je voedt je lichaam dan namelijk met andere energie, waardoor je minder snel last krijgt van een hongergevoel en je dus ook geen behoefte zult hebben aan tussendoortjes.

Wat eet je dan?

Voordat je gaat beginnen aan een koolhydraatarm dieet, is het natuurlijk de vraag wat je dan wel en juist niet mag eten. Waar zitten nu veel koolhydraten in? Dit zijn voedingsmiddelen die veel suiker bevatten, maar bijvoorbeeld ook:

  • pasta
  • rijst
  • aardappelen

Dit soort voedingsmiddelen moet je dus zoveel mogelijk uit je eetpatroon schrappen bij een koolhydraatarm dieet. Maar koolhydraten geven je lichaam brandstof om op te functioneren, hoe vul je dit dan aan? Je vervangt dit met vetten en eiwitten. Ook dit zijn goede energiebronnen voor jouw lichaam, die bovendien niet zorgen voor een suikerdip en die jou lang een vol gevoel geven. Wat mag je dan allemaal wel eten tijdens een koolhydraatarm dieet? Eigenlijk nog heel veel, denk aan groenten, fruit, zuivel, noten, zaden en pitten. En producten met veel eiwitten, zoals eieren, vlees en vis. Je lichaam zal dan eiwitten en vetten gaan gebruiken als energiebron en zal uiteindelijk ook opgeslagen vet rond je buik gaan inzetten om te verbranden. Zo kan een koolhydraatarm dieet jou dus helpen om op gewicht te komen en te blijven. Wil je meer informatie of hulp hierbij? Ga dan naar verantwoord-afvallen.nl!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn