Mercard

Nederlandse bedrijvengids online artikelen vinden

Hulp bij opvoeden

Toen ik kinderen kreeg, dacht ik eerst dat ik het allemaal wel aankon, maar na een paar jaar kwam ik erachter dat ik toch echt wel wat hulp bij opvoeden kon gebruiken. Ik vond het allemaal toch behoorlijk lastig en ook wel zwaar, helemaal omdat ik er alleen voor stond. Als alleenstaande ouder moet je overal maar zelf een oplossing voor vinden. Je weet natuurlijk wel hoe je zelf opgevoed bent, maar hier was ik persoonlijk niet helemaal tevreden over, dit wilde ik bij mijn kind toch anders doen. Met andere woorden, ik kon echt wel wat hulp bij opvoeden gebruiken! Want wat is nu de juiste manier om iets aan te pakken? Mijn zoon wou steeds niet goed luisteren naar mij en weigerde bijvoorbeeld zijn speelgoed op te ruimen. Ik merkte dat ik daar zelf steeds bozer door wordt en dat we daardoor continu confrontaties hadden met elkaar. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en zo wilde ik zelf ook niet doorgaan. Ik wilde graag een goede band met mijn kind en niet constant ruziën met elkaar. Omdat het mij niet lukte om zelf een oplossing te vinden, besloot ik een hulp bij opvoeden in te schakelen en dat heeft mij echt heel erg geholpen!

Hulp bij opvoeden inschakelen

Ik ben op internet op zoek gegaan naar mogelijkheden voor hulp bij opvoeden en stuitte toen al snel op paulinevansoldt.nl, de website van gezinsbegeleider en jeugdhulpverlener Pauline van Soldt. Wat mij heel erg aanspraak aan het verhaal dat ik op haar site las, was de persoonlijke aanpak die zij voorstaat en het feit dat zij per cliënt bepaalt hoeveel bezoeken er nodig zijn. Ze zet dus niet automatisch heel hoog in, waardoor de kosten oplopen, maar kijkt echt reëel naar hoeveel hulp bij opvoeden er in jouw specifieke situatie nodig is. Omdat dit mij wel aansprak, heb ik haar eerst eens gebeld voor meer informatie. Ze vertelde mij dat ze altijd begint met een kenninsmakingsgesprek en ze vroeg mij of ik dit telefonisch of face to face wilde doen. Nu ben ik niet zo goed in belle, ik praat liever gewoon met iemand, dus ik heb haar gevraagd om dit intakegesprek face to face te doen. Dit was gelukkig mogelijk en in het gesprek kwamen zaken aan de orde als waar ik hulp bij opvoeden bij nodig had, tegen welke probleemsituaties ik aanliep. Ook vroeg ze naar mijn opvoedstijl en de persoonlijkheid van mijn zoon.

Observatie en behandeling

Hierna volgde een observatiebezoek, zodat ze duidelijk kon zien waarom ik hulp bij opvoeden wilde hebben. Ze kon zo zien hoe wij op elkaar reageerden en op basis daarvan conclusies trekken over wat er in de communicatie fout gaat en hoe dit verbeterd kan worden. Ook kon ze aan de hand hiervan bepalen hoe vaak zij ongeveer langs zou moeten komen voor hulp. Ze vertelde mij dat vaak vier of vijf bezoeken al voldoende zijn om het probleem op te lossen, tenzij er echt sprake is van meervoudige problemen, wat bijvoorbeeld het geval is bij:

  • gedragsproblemen
  • ADHD
  • autisme

In die gevallen zijn er vaak meer bezoeken in het kader van hulp bij opvoeden nodig, denk dan aan acht tot tien. Bij ons waren uiteindelijk vier bezoeken voldoende. Pauline kwam bij ons langs op die momenten dat de problemen zich altijd voordoen, bij ons was dit vaak vlak voor het eten en vlak voor het naar bed gaan. Door juist dan te komen, kon ze het best observeren en het best hulp bij opvoeden bieden. Er kon immers direct op het juiste moment ingegrepen worden. Voor ons heeft dit echt heel veel geholpen, de opvoeding verloopt nu echt veel beter!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn