Mercard

Nederlandse bedrijvengids online artikelen vinden

Hoe ga je om met een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is voor veel mensen een vervelend probleem. De nagel, meestal die van de grote teen, komt in contact met de huid en veroorzaakt zo een vervelend wondje. Gevolg: pijn in de teen die je voelt bij iedere stap. Het wondje kan in ernstige gevallen ook tot complicaties leiden, bijvoorbeeld bij mensen met diabetes. Zij hebben in de regel minder gevoel in de voeten, waardoor een klein wondje al snel kan uitgroeien tot een behoorlijke infectie. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten! Heb jij last van een ingegroeide teennagel? Wacht dan niet tot de klachten verergeren, maar kom langs bij Podotherapie Verjans in Sittard. In de kliniek wordt de nagel aangepakt en de wond schoongemaakt en verbonden, zodat jij snel weer pijnvrij kunt bewegen. Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel en hoe is de klacht op te lossen? 

  • Verkeerd knippen van de nagels
  • Verkeerde stand van de nagel
  • Ongeschikt paar schoenen

Soms ontstaat een ingegroeide teennagel door het verkeerd knippen van de nagels. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de nagels aan de rand te scherp, of onvolledig worden afgeknipt. De resterende nagel staat te ver naar binnen en groeit zo richting de teen. Een ingegroeide teennagel is het gevolg. Ook kan het liggen aan de stand van de nagel. Een te bolle nagel heeft een grote kans om uiteindelijk de teen te raken. Hier kun je weinig aan doen, behalve het dragen van goede schoenen. Te strakke schoenen vergroten de kans dat de nagel met de teen in aanraking komt. Wil jij weten hoe je een ingegroeide teennagel kunt voorkomen? Surf dan naar https://podotherapie-verjans.nl/ingegroeide-teennagel/ voor meer informatie. Heb je een persoonlijke vraag over een klacht, dan kun je contact opnemen via het contactformulier. Je krijgt dan zo snel mogelijk een gedetailleerd antwoord terug!                  

Behandelen van een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel wordt behandeld met een nagelbeugel. De methode heet met een mooi woord orthonyxie. Het principe is hetzelfde als bij een beugel voor je tanden. Door voorzichtig druk uit te oefenen op de nagel, wordt deze langzaam in de juiste houding gebogen. Eenmaal in die houding, komt de nagel niet meer in contact met de teen en kan het wondje genezen. De beugel wordt gemaakt van ijzerdraad en over de teen gespannen. De podotherapeut knipt de draad op maat en maakt deze vervolgens vast aan het nagelrandje. De beugel drukt vervolgens op het bolle gedeelte van de nagel en duwt deze zo weer terug in positie. De voortgang moet regelmatig gecontroleerd worden, net als bij een tandenbeugel. De behandelaar zal de beugel om de paar week moeten verstellen, om te compenseren voor de nieuwe positie van de nagel. De behandeling gaat door tot de nagel een normale stand heeft bereikt, of tot de klachten zijn verdwenen. Merk je dat je tijdens de behandeling last krijgt van de nagel? Neem dan weer contact op met de therapeut. Mogelijk moet het ijzerdraadje dan versteld worden. Soms kan het even duren voor de juiste balans wordt bereikt.

Niet doorlopen met klachten

Veel mensen zien een ingegroeide teennagel als een probleem waar ze mee moeten leven. Ze laten zich niet behandelen, maar lopen door met de klachten. Nu is de pijn vaak nog wel te overzien, maar op termijn kan het wondje dat ontstaat tot vervelende complicaties leiden. Het is daarom verstandig om zelfs met lichte klachten contact op te nemen met bovenstaande praktijk. Je wordt snel en vakkundig geholpen en de klachten verdwijnen meestal volledig. Je hoeft niet te leven met een ingegroeide teennagel: laat je tijdig behandelen door een ervaren podotherapeut!  

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn