Mercard

Nederlandse bedrijvengids online artikelen vinden

Ben ik alcoholist, de onbewuste vraag die ik mezelf steeds stelde

Ben ik alcoholist? Het is een vraag die ik mezelf vroeger weleens stelde, maar het antwoord was altijd een stellig ‘nee.’ Ik ben vele jaren verslaafd geweest aan alcohol. Het was mijn toevluchtsoord als ik het leven moeilijk vond, als ik onzeker was. Eigenlijk greep ik altijd naar de alcohol als het in het leven niet meezat. Ik dronk niet omdat ik het nou zo ontzettend lekker vond. Ik dronk veelal om de rauwe randje van het leven eraf te halen en mijn gevoelswereld wat te dempen. Ben ik alcoholist, was dan ook een vraag die ik me onbewust stelde, maar niet zozeer bewust, althans, tot het echt uit de hand liep. Ik vond het altijd erg moeilijk om geconfronteerd te worden met mijn gedrag, en natuurlijk waren er wel tijden dat dit gebeurde. Ben ik alcoholist, was een vraag die ik mezelf met de jaren steeds vaker begon te stellen zeker toen mijn probleem zich verder ontwikkelde en mijn omgeving het begon te merken. De eerste keer dat ik de vraag, ben ik alcoholist, bewust stelde, was toen mijn toenmalige vriendin me betrapte in de ochtend met een mok koffie met rum. Ik weet het nog goed. Ik was net begonnen met een nieuwe baan en dat leverde me stress op. Dat was dan ook de reden dat ik niet goed wist wat ik met mezelf aan moest en mijn antwoord was, destijds, om mezelf in de ochtend dan maar alvast gerust te stellen met een scheutje rum in mijn koffie. Niemand merkt het toch, dacht ik. Maar mijn vriendin liep net de keuken in toen ik met de rum boven mijn koffie stond te zwaaien. Het was te laat. Ben ik alcoholist, was een vraag waar ik die dag niet omheen kon, omdat mijn vriendin hem me stelde. ‘Doe je dit iedere dag?’ vroeg ze. Natuurlijk wuifde ik haar weg. Ik zei dat het niks te betekenen had, dat ik een beetje verkouden was en dat het een eenmalig ding was. Maar mijn vriendin geloofde er niks van. Vrouwelijke intuïtie is sterk en ze begon me steeds beter in de gaten te houden. Ben ik alcoholist werd na die dag een vraag die zich steeds vaker aan me begon op te dringen. Hoe dan ook werd mijn probleem steeds erger. De manieren waarop je aan iemand kan herkennen dat hij een alcoholist is, zijn:

  • Ontkenning van het verslaafde gedrag
  • Moeilijk afspraken mee te maken
  • Fysieke problemen
  • Solutions-center

Ben ik alcoholist, het antwoord dat gegeven moest worden

Het antwoord op de vraag, ben ik alcoholist, moest gegeven worden, zeker toen de klachten zich verergerden. Mijn drankzucht werd steeds nadrukkelijker, en zichtbaarder voor anderen. Je kon aan mijn huid zien dat ik niet gezond bezig was. Ik kreeg een rode droge huid, maar ook begon ik me steeds slechter te voelen. Ik dronk de hele dag door en kon ook steeds beter tegen de alcohol. Mijn tolerantie nam toe. Langzaamaan begon ik in mezelf te keren. Ik liet niets van me horen of vergat afspraken en als ik op kwam dagen, meestal te laat, dan wilde ik altijd zo snel mogelijk weer weg. Ik probeerde altijd na vijf uur af te spreken zodat ik een excuus had om te drinken. Mijn vriendin verliet me. Ze kon het niet aan om te zien hoe ik mezelf verloederde. 

SolutionS was mijn redding

Via solutions-center.nl kreeg ik hulp. Dat was de eerste stap naar mijn genezing.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn